Етикети

, , , , ,

Контрол на умаАко вярвате, че успехът ви зависи само от вложената енергия… Ако смятате, че желязната решителност ще ви отведе навсякъде… Ако мислите, че успехът ви зависи само от упорития труд – вложете сила. Но има и по-лек начин. Засега довиждане.

А вие, останалите, ме последвайте.

През последните десетилетия научните изследвания доказаха, че преуспелите хора използват ума и мозъка си по различен начин от останалите. Използват по-голяма част от ума си и го използват по особен начин.

Нека видим това, което е открила науката.

Когато сте в будно състояние, гледате различни неща и мислите, мозъкът ви пулсира приблизително 20 пъти в секунда. Учените наричат това честота на мозъчните вълни Бета. Когато сте напълно отпуснати, в едно повърхностно състояние на сън, мозъкът вибрира по-бавно, между 7 и 14 пулсации в секунда. Това е нивото на мозъчните вълни Алфа. Съществуват още по-ниски мозъчни честоти, които са известни като честота Тета, и най-бавната, тази на дълбокия сън – Делта.

КАК СЕ РАЗВИВАТ ХОРАТА

Като съвсем малки деца сте използвали относително по-малка част от мозъка си. Мозъкът на едно малко дете функционира главно на честотите Делта и Тета, най-бавните честоти на мозъка.

Пораствайки, сте започнали да използвате все по-голяма част от мозъка си. Между 7 и 14-годишна възраст, мозъкът ви е започнал да функционира повече на ниво Алфа. От това ниво Алфа сте започнали да развивате тази част на мозъка, която се свързва с честотите Бета.

Когато хората навлизат в юношеската възраст, започва да се наблюдава интересно явление – някои хора, съвсем малко на брой, се научават да използват и лявата, и дясната страна на мозъка, за да мислят. Реално един на всеки десет души достига до зряла възраст, като запазва спо­собността да използва и лявата и дясната половина на мозъка за да мисли.

Средно 90% от хората използват само лявото мозъчно полукълбо за мисловна дейност.

КАК ВИ ВЛИЯЯТ СТАРИТЕ ПРОГРАМИ

Много преживявания от детската възраст се запаметяват на твърде дълбоки нива и те влияят върху поведението ни днес. Например, често подтикване едно дете да „си изяде всичкото ядене, за да порасне голямо“. Това е много важно за едно дете, което расте и се движи непрекъснато, като изразходва много енергия.

Но ако един възрастен носи дълбоко в себе си същата програма и има пред себе си по-голяма чиния с храна, въпреки че не расте и не изразходва енергия, тъй като използва автомобила си, за да отскочи до ъгъла и да си купи готова храна? Това показва, че старата програма продължава да действа: „изяж си всичко, за да пораснеш…”

Tази програма вече не му помага. За да я променим (а и други, които също ни ограничават), трябва да въведем нови указания на същото ниво, където са запаметени старите.

Да, нашият мозък е великолепен компютър. В него има 30 трилиона неврони и всеки от тях функционира като компютърен чип. Включете релаксация на тялото и ума. Програмирате компютъра, давайки му словесни инструкции.

Отдавна, още през 1950 г. д-р Хорнел Харт, професор по социология в университета “Дюк”, въвежда така нареченото от него “автокондициониране”. Това е начин за промяна на нагласата от отрицателна към положителна. Състои се от две стъпки:

1. Отпускане на ума и тялото.

2. Самообучаване на положителна нагласа и на градивно поведение.

Оттогава насам се появиха много методи, преследващи същата цел. Например хипнозата и автохипнозата. Подтикът за това идва от френския лектор Емил Куе, който кара хиляди хора от два континента да застават пред огледалото и да си повтарят: “Всеки ден, по всеки възможен начин аз ставам все по-добър и по-добър.”

Куе даде стимул на прибягването до хипнозата. Крайният стадий в нейното използване се появи преди около 25 години под формата на 4-дневен тренировъчен курс, наречен метод “Силва” – начин човек да контролира собствената си мисъл с цел да бъде по-здрав, да има повече успехи и да решава проблемите по-добре.

Всички тези методи следват двустепенния принцип, посочен по-горе. Защо? Защото дава резултат.

Но преди това – МИСЛОВНО ПОЧИСТВАНЕ

Позитивно мислене означава да мислите и да говорите за нещата, които искате, а не за тези, които не искате.

Негативно мислене е да мислите и да говорите за нещата, които не искате. Всеки път, когато казвате „не мога“ или „не искам“, използвате негативната мисъл: мислите точно обратното на това, което искате. Негативната мисъл е като негатив на снимка – точно обратното на позитивното изображение, което искате. Избяг­вайте фрази като: „Това ме съсипва“, „Не мога да се справя“, „Измъчва ме“, „Причинява ми главоболие“, „Нямам време“ и т. н.

Тези фрази създават представи за това, което не искаме, и предизвикват това, с което искаме да се борим. А е толкова лесно – просто спираме и преобръщаме негатива в позитив.
Това което не искаме -> в това което желаем. И резултатите са учудващо добри.

Ако случайно използвате подобна фраза за нежелано състояние,
погледнете леко нагоре
и си кажете мислено „анулирам,  анулирам“ ( „отменям, отменям“)
и заместете негатива с позитив
едно положително твър­дение (и една положителна мисловна картина на целта).
Използвайте тази фраза, като че ли тя е бутонът, който ви напомня намерението ви да препрограмирате умствения си компютър и да си мислите за нещата, които искате. Това може да промени съществено живо­та ви.

КАК ДА НАВЛИЗАТЕ В НИВО

За да постигнем постоянен опит в отпускането на тялото и ума и съзнателно да действаме в алфа ниво (да използваме дясното мозъчно полукълбо), можем да използваме упражненията за задълбочаване чрез броене в обратен ред.

Заемаме удобна седяща (за препоръчване в началото)  или лежаща поза със затворени очи.

I.  Правим 3 спокойни вдишвания и издишвания – напр. като си казваме мислено

“спокойно вдишване – (и на издишване си казваме мислено) 3 – 3 – 3 ”
“спокойно вдишване – (и на издишване) 2 – 2 – 2  ”
“спокойно вдишване – (и на издишване) 1 – 1 – 1  ”.

По желание (1) Усещаме и разхлабваме
– раменете и целите ръце
– корема, кръста;
– целите крака

II. После броим  бавно и спокойно в обратен ред

от двадесет и пет до едно,
 или от петдесет до едно,
 или от сто до едно ,

при което умът ви ще се приспособи към едно по-дълбоко, по-здравословно ниво на съзнанието.

По желание (А) Представяме си, припомняме си приятно и спокойно място, на което сме били. Припомняме си детайли – какво е имало около нас, звуци, аромати, какво сме усещали, включваме всички сетива. Включваме и емоциите – спокойно, безопасно, приятно, отпуснато

БЛАГОТВОРНИ ФРАЗИ

III. За да препрограмирате умствения си компютър, кажете си мислено по 3 пъти една или няколко от тези фрази, докато се намирате на ниво Алфа.
Използвайте тази, която е най-близка на вашите цели, или създайте собствена.
Запомнете – фразата трябва да е положителна (за желаното състояние)
и в сегашно време (не работи, ако е в неопределин момент от бъдещето).

  • Всеки път релаксирам (се отпускам) все по-дълбоко и по-бързо.
  • С всеки ден,  ставам все по-добър във всяко направление.
  • Винаги поддържам тялото и ума си здрави.
  • С всеки ден страховете ми отслабват.
  • Чувствам се спокоен и невъзмутим. Оставам спокоен и невъзмутим.
  • Моите на­растващи умствени способности служат в полза на човечеството.
  • Положителните мисли и представи ми дават ползите, които желая.

И нещо за самозащита

  • Отрицателните мисли и отрицателните въздействия не ми влияят на никое ниво на съзнание.
  • Упражнявам пълен контрол и абсолютно господство над дейс­твията и сетивата си на това ниво и на което и да е друго ниво, както и на външното съзнателно ниво. И това е така.

ИЗЛИЗАНЕ

IV. За да излезете от което и да е ниво на съзнание,

си кажете мислено, че

ще преброите до пет,а когато стигнете до пет, ще отворите очи, ще сте напълно будни, чувствайки се по-здрав, по-добре от преди.

След това пребройте бавно едно – две – три и потвърдете ,че

когато стигнете до пет, ще отворите очи, ще сте напълно будни, чувствайки се по-здрав, по-добре от преди

след това пребройте  четири – пет, отворете очи и кажете наум

Отварям очи напълно буден и отпочинал. Чувствам се по-здрав , по-добре от преди. И това е така.

Това е вашето първо Алфа упражнение. Сега прочетохте инструкциите, прегледайте ги пак и можете да ги упражните, за да започнете да получавате резултатите, които търсите.

Ето инструкциите още веднъж накратко

1. Седнете удобно и затворете очи.

2. Направете три дълбоки вдишвания и издишвания.

3. Пребройте бавно от 25 до 1, като отпускате отделните части на тялото.

4. Повторете три пъти някое положително твърдение.

5. Пребройте от 1 до 5 и отворете очи, констатирайки мислено: “Аз съм напълно буден и се чувствам по-здрав и по-добре от преди.

Упражнявайте се един,  два или три пъти дневно, като постепенно включвате и другите упражнения (очаквайте скоро) и прогресът е неизбежен.

Следва  продължение …