Етикети

, , , , , , ,

Има един фактор в живота, който действа подмолно във вас и върши мръсната си работа. Той не само блокира радостта от живота, но и изцежда енергията ви, пречи на просветлението ви, разяжда жизненоважните органи и дори ви убива.

Този виновник е стресът.

Когато разпознаете стреса и се научите да го контролирате, както ще направите сега, всички фактори в живота ви, които вече препрограмирахте, ще направят огромен скок напред.

Ставате по-положително настроени и по-големи оптимисти – усъвършенствате се. Семейството и приятелите се отнасят по-добре към вас, по-пълно изразявате радостта си. Животът се променя към по-добро.

Стресът не се афишира. Когато сте в състояние на интензивен или траен стрес, не звъни алармен звънец, не вие предупредителна сирена. Нервите ви са опънати, кръвното налягане се покачва, ставате “невъзможни” с хората, имунната система не ви предпазва добре, жизненоважни органи започват да функционират зле. Затова е извънредно важно да разпознаете незабавно стресовите ситуации и по някакъв начин да се освободите от тях.

Заплахата от стрес висне над нас всеки ден. Някои занимания са постоянен извор на стрес – например нарушаването на законите, контролът на полетите и справянето с жалбите. Други дейности стават стресови само когато се стигне до критични моменти, като например съкращаване на персонала, рекламации при продажбите и стагнация в бизнеса. Потенциални жертви на стреса са хората, заети като миньори, борсови брокери, стажуващи лекари, сервитьорки и секретарки.

Стресът ви напада, когато се появят затруднения в брака, при съставяне на акт от транспортната полиция, смърт на близък приятел или роднина, пожар, грабеж, насилие, катастрофа. Повечето хора не правят нищо и предпочитат да изчакат, докато душата им се отпусне. Притеснението обаче нараства. Най-напред се чувствате безпомощни, след това ви затиска депресия, после намаляват жизненоважните химически вещества, циркулиращи в мозъка, имунната система отслабва, разболявате се. Понякога дори едно обикновено събитие става източник на постоянен стрес, който може да се превърне в убиец.

Например, ако ви нападнат някоя вечер, събитието остава в паметта ви дни наред и непрекъснато ви държи в стрес. Вие си го припомняте. Преживявате го отново. Непрекъснато премисляте какво е трябвало да направите, но не сте направили, и какво сте направили, но не е трябвало да правите. Като си припомняте събитието и преживявате отново ужаса от него, тялото реагира така, сякаш отново в действителност преживявате всичко.

Ако домът ви е бил ограбен или сте хванали партньора си в момент на изневяра, или сте открили, че съдружникът ви краде от вас, стресът от мига на събитието може да отшуми на другия ден, или на третия, или на четвъртия, а може и изобщо да не мине.

Животът носи различни събития и много от тях са изпълнени с напрежение – непрестанно сте бомбардирани със стрес.

И двамата родители изпадат в стрес, когато детето е неуправляемо или юношата излиза извън нормите. Ограниченията в парите докарват стрес, когато стане ясно, че не успявате да си плащате сметките и те се трупат. Кучето на съседите може да причини стрес, ако се разлае през нощта или замърси двора ви. Косвеното участие на съседа в проблема само го задълбочава.

Телефонът и телевизорът могат да се превърнат в инструменти на стреса, ако са обект на конкуренция между членовете на семейството. Времето може да ви повлие по същия начин с неприятни изненади от внезапен сняг, вятър или дъжд.

Добрата страна на стреса

В праисторически времена, когато човекът е бил ловец, той често се е сблъсквал със свирепи животни. Тялото му веднага реагирало. Космите по него настръхвали, за да го направят да изглежда по-едър. Така става и с нас, когато предчувстваме нещо лошо. Сърцето му биело по-бързо и по-силно. Дъхът му се ускорявал. В стомаха му се отделяла киселина и стимулирала жлезите, които влизат в действие при борба или бягство.

Тези реакции на човека спрямо стреса спасявали живота му. Космите и по нашето тяло настръхват, ние също отделяме стомашна киселина, но понеже няма как да се бием или да бягаме от съвременния стрес, тя остава там и с помощта на услужливите вируси причинява язви и други неприятности.

Стресът е помагал на човека едно време и днес също му помага при известни условия, например когато ни предстои изпит и трябва да покажем максимум умения и способности. Стресът ни стимулира в критични ситуации, когато трябва бързо да се мисли и действа. Помага, когато се изправяте да говорите или да играете на сцена пред публика. Помага и на спортиста да се състезава по-успешно.

Как да намалим вредното въздействие на стреса?

Вие вече сте получили “първа помощ” против стреса.

Като мислите положително и помагате на другите да прогонят надвисналите напрегнати събития, вие притъпявате последиците от него. Като затворите очи, вдишате дълбоко три пъти и си представите някои спокойни гледки, изваждате жилото на стреса. Като съберете палеца и показалеца си, засилвате връзката си с най-силното противосредство срещу стреса – със Създателя. Като изказвате положителни съждения, вие обезоръжавате стреса. Ако конкретната ситуация не позволява да седнете удобно, да затворите очи и да вдишате дълбоко три пъти, можете да изкажете мислено някои твърдения, които ефективно ще ви защитят. Ето няколко примера:

Мога да се справя с всичко.
Във всеки неуспех се крие зародишът на успеха.
Очаквам положителни развръзки.
Нещата вървят към по-добро.
Днес няма да съдя нищо, което се случва.

Тук са изброени някои от най-съществените признаци, че стресът е започнал сериозно да ви разяжда:

• нередовен стомах
• учестен пулс
• безсъние
• постоянна умора
• гризене на ноктите
• раздразнителност
• бели петна в паметта
• нервни тикове
• разсеяност
• глад за сладкиши
• жажда за алкохол
• вземане на наркотици
• често боледуване

Ако сте в бизнеса, прибавете към списъка и отсъствието от работа без уважителни причини. И му дайте отделно име: прегаряне!

Ето някои неща, които можете да правите всеки ден и които намаляват до известна степен въздействието на стреса:

• поддържайте чувството си за хумор – винаги бъдете готови да се шегувате;
• търсете възможности да оставате за малко насаме, за да се освобождавате от стреса;
• спортувайте повече: ходете, вместо да карате кола, качвайте се по стълбите вместо с асансьора;
• направете си масаж, купете си нова дреха или шапка, идете да гледате комедия;
• хранете се по-разумно, ограничете алкохола и кофеина.

Това са мерките за “първа помощ”. Когато сте у дома и имате време за себе си, можете да предприемете по-ефикасни мерки срещу стреса, които ще ви защитят изцяло и за постоянно.

Първата основна защита са дългите периоди на дълбока релаксация.

Влизайте в алфа-ниво в продължение на 15 минути всеки ден и се разслабвайте. Това упражнение сваля стреса и помага да се съхрани здравето.

Ако сте прекалено зает, за да влезете в алфа ниво за 15 минути на ден – тогава за вас е още по-важно да се намери време за това. Тъй като вие сте в постоянна „суматоха“, вие сте изложени на още повече стрес, отколкото обикновено, и се нуждаете от увеличаване на времето за престой в алфа ниво.

В края на краищата, когато стресът разбие тялото ви, вие трябва да намерите време да отидете до болницата. Когато вземате погрешни решения от изпитваното напрежение или от това, че не мога да си спомните важна информация  в състояние на стрес, вие трябва да намерите време, за да оправите собствените си грешки.

Преминете към действие незабавно. Тези 15 минути – това е една малка такса за добро здраве и продуктивно мислене и добри отношения с хората.

План за действие:

1. Седнете удобно на стол.
Затворете очи и леко ги завъртете нагорекъм веждите (на около 20 градуса). 
Все едно търсите отговор на въпрос, който сякаш е написан на тавана или на небето; или стоите в кино , а екрана се намира напред и леко нагоре. 
Този начин на гледане нагоре задейства мозъка да произвежда алфа ритъм.  

2. Направете 3 дълбоки вдишвания и издишвания и си кажете мислено

“дълбоко вдишване – (и на издишване) 3 – 3 – 3 ”
“дълбоко вдишване – (и на издишване) 2 – 2 – 2 ”
“дълбоко вдишване – (и на издишване) 1 – 1 – 1 ”.

3. Поемете още веднъж дълбоко въздух и докато издишвате, мноого тихо и бавно, мислено си кажете „разслаби се“. Почувствайте как всяко издишване ви води все по-дълбоко и ви успокоява все повече.
( Използваме „разслаби се“ вместо „отпусни се“ за да го превърнем в пусков механизъм за отпускане на тялото и ума, който няма да се задейства случайно в ежедневието).

3.а) Започвайки от темето, усетете, почувствайте различните части на тялото от главата до пръстите на краката. Отпускайте ги, докато преминавате по тях.

4. Кажете си мислено:
Всяка намаляща цифра ме води все по-дълбоко. Отпускането е прекрасно усещане и изключително здравословно състояние“.
Бавно пребройте назад от 25 до 1;

5. Задълбочете разслабването с броене бавно от 5о до 1.

6. Припомнете си някое тихо , спокойно и безопасно място, което познавате, усетете го с всички сетива – звуци, образи, усещане за допир, усещане в тялото на топлина, спокойствие и безопасност;

7. Поемете още няколко пъти дълбоко въздух и докато издишвате, мноого тихо и бавно, мислено си казвайте „разслаби се“.

8. Кажете си наум, че когато на 5 отворите очи, ще се чувствате напълно будни и по-добре от преди. Като стигнете до 3, повторете това. Когато отворите очи, отново го потвърдете: „Аз съм напълно буден и се чувствам по-добре от преди“.

Прочетете още веднъж плана за действие, и действайте. Това е единствения начин да имате резултати.

След което вече имаме възможност да променим и причините, които предизвикват стрес. Как става това ?

Със замяна на отрицателните мисли с положителни –
МИСЛОВНОТО ПОЧИСТВАНЕ от ч.1 и
ФОРМУЛАТА ЗА ОСВОБОЖДАВАНЕ ОТ НЕЖЕЛАНИ СЪСТОЯНИЯ, в случая нежелани мисли.

А следващата тема ще е за щастието и за препятствията пред него, и как да ги преодолеем.

Засега довиждане, и успехи в изграждането на този ваш Аз, който може да се справя с предизвикателствата и да постига целите си.

Линк към статията в zdravi.wwwbg.eu