Етикети

, , , , , ,

Заглавието „Контрол на ума“ е малко подвеждащо. Представям си как хората, четящи това, очакват да започнат да контролират всички около себе си. Затова уточнявам – по- точно е „САМОконтрол на ума“, но ползата за вас е даже по-голяма.

Малък преговор от част 1:

При алфа-ритъм на мозъчните вълни дясното полукълбо се включва в процеса на мисленето.

Дали удвояването на мисловните способности прави това нещо толкова важно? Да, но има още много неща. Ключът към тях е забележителният факт, че дясното полукълбо е връзката ни с подсъзнанието. Подсъзнанието като връзка с отличните идеи, които имаме дори при липса на достатъчно информация. Подсъзнанието като отлична автоматизирана система, която изпълнява всяка команда, което стигне до нея. Без значение кой е авторът – вие, родителите ви, приятели, телевизията.  Нужно е знание и действие, за да се превърнете вие в източник на подходящи инструкции за вашето подсъзнание.

Ако сте подтиснати, можете да пиете тонизатори. Ако сте възбудени – успокоителни. Ако не можете да спите,също има хапчета.

Ако ви тормозят главоболия от напрежение, съвсем рез­ултатно можете да пиете болкоуспокояващи без рецепта. Милиони хора го правят. Но много от тези, които редовно пият аспирин, се затормозяват с друг проблем. Този път той е в стомасите им. Аспиринът може да направи мънички язви по лигавицата на стомаха. Те, на свой ред, могат да се възпалят. Други, подобни на аспирина хапчета, могат да предизвикат чернодробни проблеми.

Ние се учим да се чувстваме зле на много ранна възраст. За това всъщност сме програмирани с идеи като: „Ако на­мокриш краката си, ще настинеш“. Мозъчните ни неврони приемат такова програмиране като указание, като заповед, на която да се подчинят. Така подобно съобщение става предсказание, което се самоизпълнява.

Наблюдаваме как другите се разболяват. Представяме си, че се случва и на нас. Това се нарича тревога. Тревогата също програмира. Представите, които умът ни съхранява,, също действат като команди за подчинение. Нашите мисли и думи стават програматори. Отрицателните мисли и изра­зи на чувства се превръщат в отрицателно или нежелано програмиране. Положителните мисли и изява на чувства се превръщат в положително или желано програмиране. От­рицателното програмиране поражда нещастие, неуспех, ло­шо здраве. Положителното програмиране предвещава щас­тие, успех и добро здраве.

Ако сте програмирани да мислите отрицателно, вие сте в клопката на отрицателен модел. Ако не промените прог­рамирането си. ще си останете същите. Ето защо хора, ко­ито искат да са здрави, все още изпълват нашите болници. Необходимо е те да се препрограмират.

Вашето програмиране се превъзмогва в трудна битка. Ако не смените програмата, може и да се промените временно, но рано или късно пак ще се върнете към програмираното си поведение.
Наричаме това „да минете на диета“. А малко хора могат да останат постоянно на диета. Когато приключат с диетата и се вър­нат на предишните си програмирани начини на хранене, те обикновено си възвръщат теглото, изгубено по време на диетата. Необходимо е да препрограмират навиците си на хранене. Отрицателно програмиране, което причинява бо­лест, може да се спре с ново, положително програмиране.

Ето накратко основната формула за избавяне от досадни състояния и навици:

1. Влезте в алфа нивото си.
2. Уточнете проблема.
3. Заявете противоположното – решението.
4. Представете си решаването на проблема.
5. Завършете алфа сеанса си.

Да се спрем на няколко примера

При проблем със сънливоста и усещане за изтощение.

Използвайте контрол на ободряването, за да останете по-дълго време будни. Когато се почувствате замаяни, или че ви се спи, и не искате да се чувствате така, особено когато шофирате, отдръпнете се на края на пътя, изключете двига¬теля и навлезте в алфа ниво.
Приложете същата основна формула:

Влезте в алфа по обичайния си начин – 3 дълбоки вдишвания и броене от 25 до 1 . Може да ви помогне задълбочаване на нивото с припомняне на спокойно място, където сте били.

На ниво алфа си кажете наум: „Спи ми се и съм замаян. Не искам да ми се спи и да съм замаян. Искам да съм напълно буден, да се чувствам чудесно и напълно здрав.“

След това си кажете наум „Ще преброя от 1 до 5, на 5 ще отворя очи и ще съм напълно буден. Ще се чувствам чудесно и напълно здрав, няма да ми се спи, няма да съм замаян. Ще съм напълно буден.

Пребройте бавно наум 1, 2, 3, припомнете си наум, че:
„При преброяването до 5 ще отворя очи, ще съм напълно буден, ще се чувствам чудесно и напълно здрав.“

След това пребройте наум 4, 5, и с вече отворени очи си кажете наум: „Аз съм напълно буден, чувствам се чудесно и напълно здрав, чувствам се по-добре от преди.“

Друг пример може да е главоболие от напрежение.
Бихте могли да използвате следната петфазна процедура:

1. По обичайния начин с – 3 дълбоки вдишвания и броене от 25 до1 влезте в алфа. Може да ви помогне задълбочаване на нивото с припомняне на спокойни сцени.

2. Уточнете проблема, като кажете мислено: „Имам главо­болие. Не искам да имам главоболие“.

3. Заявете решението, като кажете мислено: „Когато на 5 завърша сеанса и отворя очи, няма да имам главоболие. Ще се чувствам чудесно“.

4. Визуализирайте се, като че ли се оглеждате в огледало с цял ръст. Имате главоболие, личи, че ви боли глава. Пре­местете картината леко наляво – в нея главоболието ми­нава. Отново преместете картината наляво — вижте себе си без главоболие.

5. Бройте до 5, като на 3 си напомните, че когато на 5 отворите очи, вече няма да имате главоболие, ще се чувствате чудесно.
Като стигнете до 5, отново си напомнете и отворете очи. Ако все още малко ви боли глава, изчакайте 5 минути и повторете процеса. Понякога при силни мигрени може да са необходи­ми 3 сеанса през 5 минути, за да получите облекчение.

Тази формула може да приложите и когато се чувствате много подтиснати или депресирани. Ето прилаганите 5 фази за подобно нежелано състояние:

1. Влезте в алфа. Задълбочете я.

2. „Чувствам се отвратително депресиран. Не искам да се чувствам отвратително и депресиран.  Искам да се чувствам ентусиазиран, енергичен и оптимистичен“.

3. „Когато на 5 отворя очи, няма повече да се чувствам от­вратително. Ще се чувствам на върха на щастието си“.

4. Визуализирайте се, както сте в момента. Преместете кар­тината наляво и си представете, че сте „по-живнал“. От­ново преместете картината леко наляво и се вижте с вдиг­ната глава, изправени рамене, въодушевен и енергичен.

5. „Когато на 5 отворя очи, ще се чувствам великолепно“. Повторете го на 3 и отново на 5, като отваряте очите си.

Техниките за самоконтрол изглеждат лесни. И наистина са такива. Ключът се крие в упражняването им , за да могат те да работят за вас когато се налага.

Дайте си минимум 10 последователни дни за навлизането в алфа ниво и положителните инструкции от част 1 и техниките за контрол на ума от част 2
и тези две бързи демонстрации ще ви убедят, че мисленето ви е способно на повече, отколкото си мислите. Ще започнете да мислите по нов начин за своите мисли.

Това ще стане, като установите мисловен контрол над тялото си. Когато видите да се получава така в реалния живот, ще отворите пътя, по който мисълта ви ще продължи да действа съзидателно извън тялото – и в леглото, и в банковата сметка.

Следва продължение…